Zsemle Judit-módra

Nővéremtől kaptam ezt a receptet, ma meg is sütöttem. Töltött káposztához kiváló volt!

A rozsliszt és búzaliszt arányán ízlés szerint lehet változtatni!

 

 

Hozzávalók:

  • 1kg liszt (ebből 20-50dkg lehet barna rozsliszt)
  • 50 g élesztő
  • 2kk cukor
  • 2-3kk só
  • 6 ek étolaj
  • 6-7 dl víz

Az élesztőt kevés langyos vízel és a cukorral felfuttatjuk. Ezután az összes hozzávalót összekeverjük, majd bedagasztjuk. A vízből előbb kevesebbet tegyünk hozzá, majd igény szerint pótoljuk! (Függ a liszt minőségétől is, én teljes kiőrlésű lisztet használtam, az több vizet felvesz)

Elég ragadós lehet, de nem baj, hagyjuk kelni kb. egy órát, (télen tegyük meleg helyre, pl. radiátorra, vagy akár 50 C-os sütőbe!) utána nem fog ennyire ragadni.

1kg lisztből 16 db. zsömlét tudunk csinálni. Legegyszerűbb, ha a tésztát elfelezzük, két hengert formázunk belőle, majd ezeket 8-8 darabra vágjuk. Ezekből a darabokból kis gömböket formázunk, berakjuk a tepsibe, majd picit meglapítjuk, és egy kis keresztet vágunk a tetejére késsel.

200 C-os előmelegített sütőbe tesszük, kis ideig sütjük ezen a hőfokon (10 perc kb) majd 180 C-on folytatjuk még kb 10-20 percig. Akkor kész, ha az alja is kezd pirulni!

Ha kivettük, még melegen letakarhatjuk nedves konyharuhával, akkor nem szárad ki.