Jókai bableves csipetkével

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g tarkabab
  • 1,5 l füstölt sonkalé
  • 1 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, 8-10 szem bors
  • 150 g sárgarépa
  • 100+30 g (2 ek.)liszt
  • 150 g fehérrépa
  • 1 tojás
  • 1 ek. olaj
  • 1 közepes hagyma
  • 1 mk. pirospaprika
  • 250 g sonkamaradék
  • 2 dl tejföl
  • 1-2 ek. citromlé
  • 1/2 hegyes zöldpaprika A hideg sonkalében a babérlevéllel,a fokhagymával és borssal feltesszük főni az előző este beáztatott babot,20 percig főzzük.Közben a répaféléket megtisztítjuk,karikákra vagy kisebb kockákra vágjuk,a babhoz adjuk,és az egészet puhára főzzük. A csipetkéhez 100g lisztet összegyúrunk a tojással és 1 csipet sóval,babszemnyi darabkákra csipkedjük,kissé szikkadni hagyjuk. A rántáshoz megpirítunk az olajban 2 ek. lisztet,hozzáadjuk a finomra vágott hagymát,lehúzzuk a tűzről,megszórjuk a pirospaprikával,simára keverjük 3 dl vízzel,és a leveshez szűrjük.Hozzáadjuk a felaprózott sonkát,a tejfölt és a csipetkét,majd fedő nélkül 10-12 percig főzzük,végül ízlés szerint savanyítjuk,sózzuk.Mély tálba szedjük, tetejét csípős zöldpaprika-karikákkal díszíthetjük.

Vélemény, hozzászólás?