Tészta :
- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 4 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 kávéskanál só
Töltelék :
- 50 dkg zsíros túró
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg cukor
- 1 dl tejföl
- 3-4 evőkanál búzadara
- (kenéshez) 1 dl tejföl, 1 tojássárgája
A hozzávalókból keményebb kelt tésztát készítünk. Letakarva 10 percig pihentetjük. Ezalatt egy legalább 2-2,5 cm magas falú tepsit zsírral kikenünk. A tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és a nyújtófára felsodorva a tepsibe helyezzük, egy kissé meglisztezzük, letakarva szobahőmérsékleten fél óráig kelesztjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket : a túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, cukrot, reszelt citromhéjat, egy kis sót, és nagyon jól kidolgozzuk. Végül hozzákeverjük a tojások felvert habját. A megkelt tésztát egyenletesen meghintjük a búzadarával, rákenjük a túrótölteléket, egyenletesen elsimítjuk. 1 dl tejfölt a tojássárgájával elhabarunk és kenőtollal rákenjük a töltelékre. A túró ráhelyezése után azonnal sütjük a tésztát. Középforró sütőben kb. 40 percig sütjük, amíg a tepsi oldalától a tészta elválik, és a túró szép aranyszínűre pirul. A megsült tésztát 8-10 percig a tepsivel együtt letakarva, gőz fölé helyezzük, majd 6 centiméteres négyzetekre felvágva, vaníliás cukorral megszórva melegen kínáljuk. Készíthetjük a lepényt kaprosan is, ekkor a túrót egy kissé jobban sózzuk, csak 2 dkg cukrot teszünk bele és egy evőkanál finomra vágott kaprot. Tálalásnál nem cukrozzuk meg, csészében vajas, melegített tejfölt adunk mellé.