Borsos tokány

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhalábszár
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 dkg zsír vagy olaj
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 zöldpaprika
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 paradicsom
  • 1 dl tejföl
  • 1 dkg /kb.1 evőkanál/ liszt
  • babérlevél, őrölt bors, só
  • pár csepp ecet, csipet cukor

A szalonnát vékony csíkokra vágjuk és kisütjük, majd a pörcöt félrerakjuk.  A zsírját leszűrjük, a többi zsiradékhoz öntjük és ebben fonnyasztjuk meg a felkockázott vöröshagymát.  A húst kockákra vágjuk, beletesszük a hagymás zsiradékba, megsózzuk. Gyakori kevergetés közben átsütjük, majd vízzel felengedjük, s a pörkölthöz hasonlóan kevés lében pároljuk. Ekkor már hozzáadhatjuk a szeletekre vágott paprikát, paradicsomot, babérlevelet, egy késhegynyi őrölt borsot, a fehér bort. Jól lefödve puhára pároljuk, majd levesszük a fedőt és zsírjára sütjük. Ezután megszórjuk a liszttel, kissé megpirítjuk, beleöntjük a tejfölt és annyi vizet adunk hozzá, hogy mártás sürüségű legyen. Pár csepp ecettel, csipetnyi cukorral fűszerezzük, hozzáadjuk a pörcöt és forralunk egyet rajta.(Kockázhatunk bele kb.2 db csemegeuborkát, és akkor elhagyható az ecet és cukor.) Tésztával kínáljuk.

Vélemény, hozzászólás?