Baconos kenyér

Hozzávalók:

  • 3dl víz
  • 50dkg liszt (lehet akár fele-fele rozsliszt és búzaliszt, vagy teljes kiőrlésű liszt)
  • 50g élesztő
  • só, cukor 1-1 ek.
  • 20-25 dkg szeletelt bacon

Az élesztőt a meglangyosított vízben a cukorral együtt elkeverem, majd hagyom felfutni. Ezután minden hozzávalót összekeverek, kemény tésztát gyúrok belőle (a liszt minőségétől függően esetleg több vagy kevesebb víz kell hozzá!) majd letakarom konyharuhával és hagyom megkelni (hőmérséklettől függően 1-2 óra, ha sietek, meleg helyre teszem).

Ebből a mennyiségből készíthetünk 1db félkilós kenyeret, vagy 2db bagettet. Bármelyiket választjuk, az elkészítés menete a következő:

Kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagra, majd ráfektetjük a szeletelt bacont. Feltekerjük a tésztát, kenyeret/bagettet formázunk belőle.

ELőremelegített 200 fokos sütőbe tesszük, majd 5 perc elteltével levesszük a hőfokot 180 fokra. (Nekem elektromos sütőm van, ebben a légkeverés funkcióval sütöm. Természetesen ezt sütőtől és szokástól, tapasztalattól függően lehet variálni.)

Pirosra sütjük (ne égjen meg!), ez kb. 20-30 perc sütési időt jelent,  majd még melegen letakarjuk nedves konyharuhával.

Jó étvágyat!

ui: lehet bacon helyett apróra vágott olajbogyóval is készíteni, ilyenkor pici olavaolajjal megkenem a kinyujtott tésztát, azután szórom rá az olajbogyót, majd feltekerem.

Vélemény, hozzászólás?