Almakarikák sörtésztában

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • 1,25 dl sör
  • 6 dkg cukor
  • 1-1 csipet só és őrölt szerecsendió
  • 4 nagy savanykás alma
  • olaj a sütéshez
  • fahéj, porcukor a szóráshoz

Az almát meghámozzuk és anélkül, hogy kettévágnánk, kivágjuk/szúrjuk a magházát. A húsát vastag szeletekre vágjuk. A tojást kettéválasztjuk. Összekeverjük a lisztet, a sört, a tojássárgáját, a cukrot, a sót, a szerecsendiót és kb. 15 percig állni hagyjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatos, de gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a masszába. Felforrósítjuk az olajat. Az almaszeleteket megforgatjuk a tésztában és a forró olajban aranybarnára sütjük. Még melegen megszórjuk a fahéjas porcukorral és tálaljuk. Tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot kínálhatunk hozzá.
Variáció:  Alma helyett készíthetjük banánból is. Ehhez a tésztamennyiséghez 4 banánt használjunk. Vágjuk három egyforma darabba és úgy forgassuk a tésztába.

Vélemény, hozzászólás?